Histeroskopik Korunma

Laparoskopik ve Histeroskopik Korunma

Tubal sterilizasyon Trokar yerleşimi tanısal laparoskopi ile aynıdır. Göbek deliğine yerleştirilen trokardan optik görüntüleme sistemi diğer trokarlardan Bipolar electrocerrahi cihazı, Klipler, yada silastic bandlar geçirilerek tüpler orta-istmik bölgeden rahime 2-3 cm uzaklıktan bağlanır.10 yıllık gebelik ihtimali %1 dir. Teknik olarak tüplerin çıkarılması tercih edilirse bu ihtimal sıfıra yakındır. Ama geri dönüşüm ihtimali yani tüplerin tekrar açılması ihtimali bu teknik kullanımında mümkün değildir.

Histerereskopik sterilizasyon Histereskopik olarak tüplere iki taraflı olarak tıkaç yerleştirilmesi yöntemidir. Rahim içine yerleştirilen spirallerde olduğu gibi uzamış adetlere ve ara kanamalara yol açmaz.

Histeroskop; ışık kaynağı ve kamera bağlanan ince optik bir tüp yardımı ile vajina ve rahim ağzı geçilerek rahmin içini gözlemeye yarayan bir alettir. Histeroskopa takılı kamera sayesinde ameliyat edilecek bölge ekrana yansımakta ve işlem ekrana bakılarak hem tanı konulmakta hem de ameliyat gerçekleştirilmektedir.

Histeroskopi Neden yapılır?

Kısırlık tanı ve tedavisi

Düşüğe neden olan rahim içi bozuklukların tanı ve tedavisi
Anormal kanamanın tanı ve tedavisi
Miyomlar (rahim urları) ve poliplerin tanı ve tedavisi
Sterilizasyon (gebelikten korunma amaçlı tüplerin kapatılması)
Rahim içine kaçmış spiralin çıkartılması
Kanser şüphesi olan hastalara, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlara ve gebelere histeroskopi yapılmamaktadır.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Operasyon için adet sonrasına gün verilmektedir. Rahim ağzının gevşemesi veya kolay açılabilmesi için işlemden bir gece önce kullanmanız için bir ilaç verilebilir.

İşlemler sıklıkla genel anestezi altında yapılmaktadır. Vajinaya spekulum takılıp rahim ağzının gözlenmesini takiben Histeroskop rahim ağzı kanalı (servikal kanal) dan ilerletilerek rahim içi gözlenir. Rahmi döşeyen doku (endometrium) ve tüplerin rahme girdikleri açıklıklar incelenir. Hedeflenen işlem yapılarak işleme son verilir.

İyileşme

Ameliyat sonrası ayılmanız için odaya alınacaksınız. Genel anesteziye bağlı bulantı hissedebilirsiniz. İşlemle ilgili ağrı hissetmeyeceksiniz. Evinize dönerken araba kullanmamanızı öneririz.

Birkaç gün kanamalı bir akıntınız olabilir. Karında ağrı, ateş, titreme ve aşırı kanama olması durumunda doktorunuzu arayınız. Sıklıkla operasyondan sonraki gün işe başlayabilirsiniz.

Yarar ve Zarar

Histeroskopi deneyimli ellerde güvenilir bir ameliyat şeklidir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi histeroskopik ameliyatlarda da işlem ne kadar kompleksse, komplikasyon olma olasılığı o kadar yüksektir. Doktorunuz sizi yapacağı işlem ve sonuçları hakkında bilgilendirecektir.

Histeroskopun rahim içine yerleştirilmesi veya işlem sırasında rahim ağzı, rahim delinebilir. Bazı durumlarda laparoskopi yapılaması gerekebilir. Rahim içinin gözlenmesi için kullanılan sıvı vücuduzda birikebilir. Ortaya çıkan tüm problemlere gereken müdahaleler yapılacaktır.

Doktorunuz sizin durumunuzun histeroskopi ile tedavi nedenler ve oluşabilecek komplikasyonlar konusunda bilgi verecektir.