Pelvik Taban Cerrahisi

Laparoskopik Sakrokolpopeksi

Vajen güdüğünün dokuya uyumlu yama kullanılarak kalça kemiğine sabitlenmesi

Vajen güdüğünün dokuya uyumlu yama kullanılarak kalça kemiğine sabitlenmesi

Pelvik organ prolapsusun (POP)(pelvik organ sarkması) tedavisinde laparoskopik yaklaşım önemli avantajlara sahiptir. Ikınma ile ele gelen vajinal kitle şikayeti, histerektomi (Rahim alınması) sonrası ortalama 5.2 yıl sonra başlayabilir. Vajenin sonlandığı güdüğün dışarı gelmesi (kaf prolapsusu) gibi, vajen ön duvarının yani mesanenin dışarı gelmesi gözlenebilir. Her iki durumda da puboservikal fasia denen destek dokusunun harabiyeti hastada tam idrar boşaltamama gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Operasyonda laparoskopik olarak 5 mm lik deliklerden batın içine gönderilen  2×10 cm boyutlarında hazırlanan –Y- şekli prolen yama vajen ön ve arka duvarlarını destekleyecek şekilde leğen kemiğinin promontorium denen arka üst bölümüne sabitlenir. Pelvik organ sarkması tedavisinde altın standard  (laparoskopik sakrokolpopeksi)olarak gösterilen Laparoskopik Pelvik Taban Cerrahisi laparoskopik olarak yapıldığında hastada ameliyattan hemen sonra olumlu sonuçların alınmasını sağlar. Hasta ameliyatın ertesi günü taburcu olabilir. Bu cerrahi laparoskopik olarak yapıldığı gibi robotik cerrahi kullanılarakta yapılabilir. Hastalığın tedavi sonuçları aynıdır, sadece robot cihazın kullanım maliyetleri ameliyat masrafına eklenir.

Laparoskopik Sakroservikopeksi 

Üreme çağındaki kadınlarda bağ dokusu zayıflığına, zor doğumlara yada karın içi basıncını artıran tıkayıcı kronik akciğer hastalıklarına bağlı olarak rahmin dışarı çıkması ve ele gelen kitle olarak hissedilmesi mümkündür. Bu durumda laparoskopik sakrokolpopeksiye benzer bir teknikle 2×10 cm boyutlarında hazırlanan prolen yama ile rahim leğen kemiğinin promontorium denen arka bölümüne sabitlenerek laparoskopik sakroservikopeksi uygulanır. Rahmi destekleyen yeni bir bağ dokusu oluşumu sağlanır. Bu şekilde hasta üreme kabiliyetini korur. Yeni gebelikler yaşayabilir.

Kadın doğum uzmanınız tarafından rahmin asılması (laparoskopik sakroservikopeksi)  yada rahmin daha önceden alındığı vajen güdüğünün sarkması durumlarında uygulanan(laparoskopik sakrokolpopeksi) laparoskopik yaklaşım daha az ağrı, 5 mm kadarlık birkaç küçük dikiş izi, daha az kan kaybı, ve erken eve yada işe dönüş anlamı taşımaktadır. Laparoskopik yaklaşım vakaların büyük kısmına uygulanabilir. Kadın doğum uzmanınızın bu tip hastalıklara yaklaşımında minimal invaziv yöntemler (laparoskopi) kullandığından emin olunuz.